Zöld biotechnológia, avagy vannak-e boszorkányok

A Tudományos szieszta előadássorozat keretében a mezőgazdaság és a biotechnológia egy aktuális és a médiában is sokszor felvetett témájáról, a géntechnológia eredményeképpen létrejött fajták termeszthetőségéről, a GMO növényekkel szemben tanúsított ellenérzésekről és mellette szóló érvekről szólt Dr. Balázs Ervin, a martonvásári MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Tudományos osztályának vezetője. Beszélt azokról az országokról, ahol a legnagyobb területeken termesztenek géntechnológiai eljárásokkal előállított papaya, kukorica, dohány vagy más növényfajtákat, megmutatta a hagyományos nemesítés és a transzgénikus növények termesztésének előnyeit, hátrányait és a közvélemény reakcióit az egyes biotechnológiai eredmények bevezetésére. Az UNESCO elnökségi tagja, akadémikus, a Magyar Akkreditációs Bizottság Plénumának alelnöke az európai moratórium előnyeiről és hátrányairól is szólt, mely körülmények a mezőgazdaság versenyképességét és az élelmiszertermelés hatékonyságát, biztonságát is befolyásolhatják. Az előadás után sok kérdés és hozzászólás mutatta, mennyire érdekli a szakembereket és a fogyasztóként érdeklődőket is a biológiának, ezen belül a biotechnológiának ez a kutatási területe.

A hírt küldte: Pénzesné Dr. Kónya Erika