Rendhagyó Biológia órák

1. Hódítók a növények és állatok között

Hogyan tudnak bizonyos növény-és állatfajok nagy területeken elterjedni a Földön? Mely tulajdonságok segítik ôket ebben? A terjedés trükkjei növényeknél: magvak termések. Érdekes történetek a magok terjedésérôl, a pollenek, spórák mikroszkópos vizsgálata.

2. Élet a vízcseppekben: mikroszkópos felfedezések vízminták vizsgálata során

Mit jelent a vízvirágzás? Milyen élôlények okozhatják? Lehet a vízvirágzás veszélyes? Víztípusok megkülönböztetése a benne élô algák, egysejtűek alapján. Tipikus vízi élőlénycsoportok, bemutatásuk, videofelvételek vízmintákról

3. Élet a vízcseppben: mikroszkopikus parányok természetes vizeinkben

A rendhagyó óra témája a vizeinkben található egysejtűek, algák, csillósok, baktériumok feltérképezése, melyet élô mintákon figyelhetjük meg a tanulókkal együtt.

4. Hol a gyógyszer?

Gyógynövényeink anatómiája, hatóanyagaik helye, hatásuk A gyógynövények hatóanyagai nagyrészt speciális sejtekben, képződményekben, függelékekben találhatók. Melyeket tudjuk láthatóvá tenni és mire hatnak? Néhány példanövény vizsgálata: citromfű, orbáncfű, kövirózsa, zsálya.

5. Hogyan érzékelnek az állatok és az ember?

Térbeli tájékozódás vizsgálata, Ízérzékelés vizsgálata az embernél és a légynél, a szaglás szerepe az ízérzékelésben. Papucsállatkák kemotaxisa. Folyami planária negatív fototaxisának bemutatása.