Rekordkísérlet a Kémiai Nemzetközi Éve alkalmából

A Magyar Kémikusok Egyesülete a Kémia Nemzetközi Éve rendezvénysorozat keretében, több vidéki helyszínen a helyi oktatási intézmények bevonásával GUINNESS rekordkísérletet szervezett, melynek célja a legtöbb egyszerre kísérletező személy rekordjának beállítása volt. A szervezők így akarták ráirányítani a figyelmet az általános- és középiskolai kémiaoktatás helyzetére, a kísérletes oktatás fontosságára, valamint igyekeztek hozzájárulni a kémia társadalmi megítélésének javulásához.

Az egyszerre hét vidéki helyszínen (Eger, Miskolc, Nyíregyháza, Orosháza, Szeged, Pécs, Szombathely) egy időpontban elvégzett kísérlet a Jód és keményítő reakciója volt, melyet keményítővel átitatott papíron, Lugol-oldat ráöntésével valósítottak meg. Az indító jel a Gazdasági Rádióban hangzott el, a főszervezővel készített riportot követően. Az eseménynek a helyi médiákban is jelentős volt a publicitása.

Az egri helyszín a Dobó tér volt, ahol a regisztrált diákokat a kísérletig bűv- észprodukció szórakoztatta. Az indító jelre több mint ötszáz általános-, valamint középiskolás diák, továbbá a lebonyolítást is segítő főiskolai hallgató végezte el a kísérletet. (A rekordot hitelesítő közjegyző összesen 532 fő részvételét regisztrálta.) Az egri rekordkísérlet támogatója a MOL Nyrt. volt.

Országosan 3362 fő vett részt a rekordkísérletben. A hitelesítők anyagait, a média-megjelenéseket, és a kísérlethez használt papírokat összegyűjtés után a szervezők az egyéb dokumentumokkal együtt benyújtják a rekord hitelesítése érdekében.