Varázstorony vetélkedő 2010/2011

Összesen harmincöt megyebeli általános iskola (14 egri, 21 vidéki) csapata mérte össze erejét az Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központja (Varázstorony), az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Heves megyei Csoportja, a Heves megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézmény és a főiskola természettudományi kara partnerségével meghirdetett „Varázstorony vetélkedő” nevet viselő fizikaversenyen. Az 1300 heves megyei hetedik osztályos tanulóból, akik az első forduló részesei volta, a döntőre (harmadik fordulóra) 105-en jutottak be.

A döntő ünnepélyes megnyitóján Dr. Hauser Zoltán rektor, Dr. Kovács Emőd dékán-helyettes és Dr. Kádár György professzor, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat főtitkára köszöntötte a versenyzőket.

A benevezési tárgyat, ami egy-egy poszter volt, még a megnyitó előtt feltűzték a tanulók tanáraik segítségével az aulában felállított paravánokra. A zsűri által a tablókra adott pontok beszámítottak a verseny végeredményébe.
A tudáspróba a Varázstoronybeli ismeretanyagból történt, a feladatlapok és a kivetített képek között kellett asszociálni a tanulóknak a tesztkérdések kitöltésénél. A feladatlapok javítását 15 főiskolás hallgató végezte.

A tesztek megoldását követte Szemerey László bűvész. Bűvészmutatványok kis fizikusoknak c. előadásában a szó szoros értelmében is elkápráztatta a résztvevőket.
Ezt követően Härtlein Károly és Tóth Pál, a Fizibusz előadói pedig rendhagyó fizikai kísérletekkel nyűgözték le a résztvevőket. Az eredményhirdetés után a tanulók által készített plakátokból nyílt kiállítás az intézmény C épületének aulájában.

A csapatok eredményeit, s a nyertesek nevét a melléklet táblázat tartalmazza: Varázstorony vetélkedő

A természettudományok kedveltségének növelését célzó versenyt három éve rendezik meg újra és újra dr. Vida József főiskolai tanár irányításával.

Hírt küldte: Vida József

Az eseményen készült képek megtekinthetőek galériánkban!